Veliki skupovi podatka u provedbi zakona: od reaktivnog do proaktivnog

  • Slika /konferencije/bd01.jpg
  • Slika
  • Slika

7. - 8. 11. 2017.

Na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu od 7. do 8. studenog 2017. održana je međunarodna znanstveno-stručna konferencija «Veliki skupovi podatka u provedbi zakona: od reaktivnog do proaktivnog». Dvodnevna se konferencija bavi temama uporabe tehnologije i analitičkih alata za obradu prikupljenih velikih skupova informacija i korištenjem rezultata tih obrada u povećanju stupnja sigurnosti.
 
Konferenciju je otvorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i istaknuo kako u današnje doba podaci predstavljaju osnovni materijal za novu industrijsku revoluciju i moderan javni sektor, odnosno učinkoviti digitalni servis na usluzi građanima. Također, ova konferencija dolazi iz sustavnog promišljanja o korištenju baza podataka i digitalnih tehnologija kao permanentnog načina rada policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova do sada je realiziralo projekt e-Vozačke dozvole, a s početkom 2018. kreće i elektroničko podnošenje zahtjeva za biometrijsku putovnicu kao i e-Novorođenče gdje će roditelji preko e-Osobne iskaznice prijavljivati i prebivalište djeteta. Tu je i, također realizirani, e-Podnesak za razmjenu prekršajnih naloga između sudova koji je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa.
 
Ministar Božinović dodao je da je cyber sigurnost izrazito kompleksna i da je analitika velikih skupova podataka jedna od temeljnih strategija na tom području kao i na područjima globalne i nacionalne sigurnosti. Uloga Ministarstva unutarnjih poslova tu je definirana u novoj Strategiji nacionalne sigurnosti i u novom Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević dodao je kako «promjenjiva sigurnosna paradigma kreira nove ugroze i rizike: terorizam, masovne migracije, kibernetičko djelovanje i informacijsko ratovanje. Ova je Vlada prepoznala prijetnje i, nakon petnaest godina, donijela novu Strategiju nacionalne sigurnosti kao ishodišni strateški dokument. Prepoznali smo ono što nam treba - združeno koordinirano djelovanje svih segmenata sustava sigurnosti: vojske, policije, privatnog sektora, udruga i građana. Treba nam partnerstvo za sigurnost. Tu je važnost velikih skupova podataka i prediktivne analitike te važnost ove konferencije.»

Ova dvodnevna konferencija ima i humanitarni karakter jer je od kotizacija prikupljeno 45 tisuća kuna za Zakladu policijske solidarnosti.   

Na otvorenju konferencije bili su državna tajnica Terezija Gras, državni tajnik Žarko Katić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.
Zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, glavni direktor AKD-a Jure Sertić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ravnatelj Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija Mario Miljavac te načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH, brigadir Vlado Kovačević i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.
 
Predavanja je otvorio doc. dr. sc. Robert Kopal, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, s temom Kuda ide intelligence?, a nastavio je Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva o važnosti obrazovanja stanovništva u kontekstu računalne sigurnosti.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje..