Big data u policijskom kontekstu na konferenciji u studenome

Slika /vijesti/big data/13-10-000-big-data.jpg

Na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu 7. i 8. studeni rezervirani su za međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju “Big Data in Law Enforcement: From Reactive to Proactive"

Veliki skupovi podataka postaju sve dostupniji u posljednjih nekoliko godina i nalaze primjenu u širokom spektru zanimanja. Postoje brojne primjene prikupljanja i obrade velikih skupova podataka u području provedbe zakona koje mogu unaprijediti ili  zamijeniti, dosadašnje metode. Tako je moguće predvidjeti i prevenirati kriminal, potencijalno opasna društvena ponašanja i u ranoj fazi detektirati terorističke prijetnje.

Pojam Big data ili veliki skup podataka najtočnije opisuje separacija u 3V: volume ili obim podataka koji se prikupljaju, obrađuju i analiziraju; velocity ili brzina prikupljanja velike količine podataka u realnom vremenu te variety ili raznolikost podataka koji su dostupni u raznim oblicima, izvorima te stupnju strukturiranosti.

Tematski okvir konferencije obuhvaća dubinsku analizu podataka u predviđanju i prevenciji kriminala; analizu socijalnih mreža za lociranje rizičnih grupa; obradu prirodnog jezika za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora; obradu psihofizioloških signala u predviđanju, prevenciji i rješavanju kriminala; pravne, kriminalističke i sociološke aspekte bitne za rad sa skupinama podataka; velike skupove podataka  u informacijskoj sigurnosti; geografske informacijske sustave u provedbi zakona; predviđanja opasnih društvenih ponašanja; prediktivno djelovanje policije te ostale izvore podataka važne za poboljšanje policijske prakse.

Sve dodatne informacije nalaze se na web stranici konferencije ili na e-mail bigdata2017@fkz.hr.



Stranica