„Organizacijske promjene u policiji tijekom globalne pandemije COVIDA-19“

Cilj istraživačkog projekta je utvrditi vrstu i raspon organizacijskih promjena u ustrojstvenim jedinicama MUP-a RH do kojih je došlo uslijed globalne pandemije

Cijelo čovječanstvo pogođeno je pandemijom koronavirusa (COVID-19). Virus je ostavio traga na sve djelatnosti pa je tako utjecao i na pojedine procese unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Kako bi se znanstveno istražio utjecaj globalne pandemije COVID-19 na radne procese, ali i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova, na Visokoj policijskoj školi pokrenuto je nekoliko znanstvenih istraživanja. U tom kontekstu School of Criminal Justice, Michigan State University s Visokom policijskom školom, Centrom za policijske istraživanja provodi istraživački projekt pod nazivom „Organizacijske promjene u policiji tijekom globalne pandemije COVIDA-19“. Cilj je istražiti vrstu i raspon organizacijskih promjena u ustrojstvenim jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova do kojih je došlo uslijed sprječavanja širenja pandemije uzrokovane COVIDOM-19. 

Osim ovog istraživanja, Visoka policijska škola u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave istarske provodi istraživanje pod nazivom „Povezanost stresa izazvanog pandemijom COVID-19 s radom i postupanjem policijskih službenika“. Cilj istraživanja je utvrditi u kolikoj je mjeri izvanredna situacija izazvana pandemijom COVID-19 povezana s promjenama u radu i postupanju policijskih službenika te u kojoj je mjeri povezana sa stresom kod policijskih službenika. Nadalje, Centar za mentalno zdravlje koji je ustrojen u sklopu Visoke policijske škole u Zagrebu provodi istraživanje o utjecaju epidemije COVID-19 na policijske službenike i policijski sustav.

Osim znanstvenih istraživanja koja se provode u ovom području potrebno je spomenuti i održanu online konferenciju HR PRES i CEPOL o učinku virusa COVID-19 na provedbu zakona, ali i online raspravu o promjenama u epidemiološkoj krizi koje su utjecale na opseg i strukturu kriminalnog ponašanja o kojima su sa znanstvenog aspekta govorili profesori iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Sjeverne Makedonije.

Stranica