Najava: Konferencija o sigurnosti cestovnog prometa

Slika /vijesti/2020/BRZINA.jpg

[VAŽNO] Konferencija se odgađa do daljnjega. Novi datum održavanja konferencije bit će objavljen na internetskim stranicama Centra za policijska istraživanja

Visoka policijska škola i Centar za policijska istraživanja organiziraju međunarodno znanstveno-stručnu konferenciju Sigurnost cestovnog prometa koja će se održati u srijedu, 11. studenog 2020. godine na Visokoj policijskoj školi Ministarstva unutarnjih poslova, u Zagrebu (Avenija Gojka Šuška 1).

Cilj konferencije je okupiti znanstvenike i stručnjake koji se bave sigurnošću cestovnog prometa te koji će predstaviti nove znanstvene i stručne spoznaje iz tog područja. Trenutno se nalazimo u razdoblju zaključivanja i evaluacije Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa projektiranog za razdoblje do 2020. godine te se priprema donošenja novog Nacionalnog programa za period od 2021. do 2030. godine. Svrha konferencije je između ostalog i sagledavanje svih važnih aspekata sigurnosti cestovnog prometa kroz holistički pristup te tako doprinijeti kreiranju učinkovite politike koja će biti definirana kroz dokument novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa do 2030. godine.

Visoka policijska škola na konferenciji će predstaviti rezultate provedenog znanstvenog istraživanja „Utjecaj raznih čimbenika na sigurnost cestovnog prometa“ koje je financirano sredstvima Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa. Glavni cilj projekta je prikupljanje znanstveno utemeljenih podataka  o prometnim nesrećama s poginulim osobama, prvenstveno uzročno posljedičnih čimbenika prometnih nesreća kao i detektiranje drugih uvjeta koji doprinose nesigurnosti u cestovnom prometu, a sve kako bi se kreirali programi za povećanje sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj. Organizacija znanstvenog skupa jedna je od aktivnosti istraživačkog projekta.

Tematski okvir konferencije obuhvaća sljedeća područja:
 
  • Rizični faktori u cestovnom prometu
  • Nepoželjna ponašanja vozača/biciklista/pješaka u prometu
  • Tehnička neispravnost vozila kao uzročnik prometnih nesreća
  • Distrakcija pažnje u prometu
  • Biometeorološki uvjeti kao čimbenici koji doprinose nesigurnosti u cestovnom prometu
  • Edukacija o sigurnosti u prometu
  • Aspekti cestovne infrastrukture koji utječu na sigurnost cestovnog prometa
  • Učinkovitost prekršajnog postupka iz područja prometa
  • Trendovi u sigurnosti prometa na cestama
  • Primjena novih tehnologija u povećanju sigurnosti prometa
  • Međusektorska suradnja kao važan aspekt sigurnosti u cestovnom prometu


Konferencija Sigurnost cestovnog prometa održava se i u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća koji se obilježava svake treće nedjelje u studenom, a ove godine je to 15. studenog. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da obilježe taj dan na nacionalnoj razini. U Republici Hrvatskoj ovaj dan se obilježava od 2004. godine.

Najave